Det er ved at være tid til at købe julegaver ind, og det kan for rigtig mange være en stor udgift i en måned, hvor der i forvejen er nok at bruge penge på. Der er altid ekstra mange frokoster og sociale arrangementer, som allesammen lægger op til, at pengepungen bliver hevet frem, og derfor kan det knibe med at finde hul i budgettet til de mange julegaver, som gerne skal under træet i år også.

Julegaver på afbetalingEn hjælp til at få det hele til at hænge sammen, kunne være at købe julegaver på afbetaling. Der er rigtig mange online webshops, som tilbyder denne service, og det kan være du er i tvivl om, hvorvidt det er en god idé eller ej. Læs med i denne artikel, og bliv klogere på, om det er smart eller ej at købe julegaver på afbetaling.

Er det smart at købe julegaver på afbetaling?

Afbetaling betyder, at man ikke betaler det fulde beløb for varen med det samme, men i stedet deler beløbet op i små rater, som typisk betales en gang om måneden i et eller to år.

Oftest skal man betale renter for at få lov til at dele betalingen op, hvilket betyder at varen bliver noget dyrere samlet set. Så svaret på, om det er smart at købe julegaver på afbetaling er ud fra udelukkende denne oplysning et nej. For der er vel ingen, som er interesserede i at betale flere penge for en vare, en den allerede koster?

Dog kan man ikke helt stille det sådan op. For hvis situationen er sådan, at du enten kan købe en eller flere vare(r) på afbetaling, og dermed give en eller flere julegaver, til dem du holder af, eller slet ikke har råd til nogen som helst, så er valget måske ikke så nemt. Det skal være op til at dig at beslutte, hvor vigtigt det er at give julegaverne – måske kan du finde et kompromis ved at give julegaver til et meget mindre beløb i år?

Du bør uden tvivl anskue afbetalingsløsningen som at tage et lån, hvor du ligeledes bliver mødt af renter og gebyrer. Selv ved de rentefrie afbetalinger, vil der ofte være et stort gebyr, der ikke gør det gratis. Som webshops reklamerer med rentefri afbetaling, men du ikke sætte lighedstegn mellem at det er gratis.Det kan svare til at tage et kviklån eller forbrugslån, hvorfor begge muligheder faktisk bør undersøges. I teorien kan det godt vise sig billigere at låne.

Tjek også vores artikel om kviklån vs. forbrugslån her.

Ved rentefri afbetaling – husk gebyret!

Nogle steder tilbydes der rentefri betaling, hvor der i udgangspunktet ikke bliver trukket flere penge fra dig, end hvad varens pris er, og du undgår dermed renter. Der er dog nogle ting, som du skal være opmærksom på, når det kommer til rentefri afbetaling.

Mange af disse webshops tager nemlig et gebyr, når du opretter aftalen og afhængig af hvor højt gebyret er, kan det have betydning for, om det giver mening eller ej at vælge denne form for afbetaling. Tjek derfor altid alle udgifter, som er forbundet med løsningen. Et gebyr på 500 eller 1.000 kroner er ikke unormalt.

Se mere om køb af julegaver på afbetaling her. Du kan få et godt indblik i hvilke fordele og ulemper det indbærer, alt efter om du vælger denne løsning eller et forbrugslån.

ÅOP er den afgørende procentsats

Når du skal kigge efter den samlede udgift for afbetalingen, er det ÅOP, Årlig Omkostning i Procent, som er nøgletallet. Her er der taget højde for både renter og gebyrer, og det er også ÅOP som du kan bruge til at sammenligne de forskellige afbetalingsaftaler. Eller når du skal sammenholde dem med den ÅOP du kan opnå på et forbrugslån.